Pursânge Englez

Istoricul si originile rasei Pursange Englez

Rasa Pursange Englez isi are originile inca din epoca in care trupele engleze se intorceau cu armasari arabi din cruciadele secolului al XII-lea.

Acesti armasari arabi au fost apoi incrucisati cu iepe autohtone, celte. Aceste iepe erau foarte rapide si rezistente, rezultand astfel exemplare cu o viteza mult mai mare, mai puternice si mai stabile decat ceea ce exista pana atunci. A fost un prim pas spre obtinerea celebrei rase.

Englezii au fost pasionati de cursele de cai. In anii 1600 apar primele competitii hipice de viteza in Anglia si astfel apare nevoia de a obtine rase din ce in ce mai rapide, dupa selectii bine evidentiate. Astfel, lorzii englezi au inceput sa obtina exemplare destinate curselor de galop pe distante scurte, medii sau lungi. Au fost adusi armasari arabi, berberi sau turkmeni iar imperecherea a fost realizata sistematic.

Rasa Pursange Englez a fost recunoscuta oficial in anul 1791, atunci cand apare primul registru genealogic, publicat de James Weatherby.

Formarea rasei si liniile de sange

Armasarii considerati intemeietori ai rasei sunt:

  • Byerley Turk – nascut in jurul anului 1680, fiind se pare un cal capturat în urma Luptei de la Buda dintre Anglia si Imperiul Otoman (1686). Armasarul a devenit calul de razboi al capitanului Robert Byerley, capitan care a scapat ca prin urechile acului datorită vitezei uimitoare a calului sau.
  • Darley Arabian – nascut în jurul anului 1700 și achizitionat în 1704 din Alep, Siria. Un armăsar cu rezultate uimitoare în cursele vremii și cel care are amprenta cea mai mare în pedigree-ul rasei.
  • Godolphin Arabian – născut în jurul anului 1724 în Yemen, este un armăsar berber care poarta numele stapanului sau, nobilul Francis Godolphin.

Cele trei linii au avut urmași de seama.

Spre exemplu, legendarul Eclipse, descendent direct din Darley Arabian. Armasarul  s-a nascut in 1764, intr-o zi cu eclipsa de soare. A fost un cal de excepție care a câștigat 18 competitii in secolul XVIII. A detinut recordul de viteza pe hipodrom, record care nu a fost depasit pana in 1924. A fost retras din competitii deoarece nimeni nu mai dorea sa participe la curse cu el. Ii eclipsa pe toti. A devenit in schimb un excelent reproducator timp de 17 ani, lasand in urma 400 de urmasi si multi campioni.

Scheletul sau este gazduit la Colegiul Veterinar Regal din Hertfordshire, Marea Britanie, fiind o referinta in studiile de specialitate.

Eclipse campionul
Eclipse – marele campion – Pixabay

De asemenea, Herod, un descendent din linia Byerley Turk, nascut in 1758. Iar din Godolphin se trage campionul Matchem nascut in 1748, cel care a castigat 11 alergari din 13 la care  a participat. 

Dezvoltarea in Romania

Aceasta minunata rasa a fost adusa si in Romania dupa anul 1870 prin aportul proprietarilor de cai din acea vreme. In 1872, un obiectiv militar a fost de a ameliora armasari pentru nevoile cavaleriei si astfel s-a infiintat Herghelia Nucet Dambovita. Aici s-a marit si efectivul de Pursange Englez.

Lucrurile evolueaza in sensul bun si la noi si spre finalul secolului XIX se infiinteaza Asociatia Crescatorilor de cai Pursange Englez si Hipodromul Baneasa pentru cursele de galop.

Acest frumos progres este din pacate intrerupt de perioada neagra a Primului Razboi Mondial, cand au loc pierderi imense de vieti omenesti si vietile cailor insotitori in lupte.

In perioada interbelica are loc o crestere semnificativa a efectivului de cai de rasa Pursange Englez, tara noastra devenind exportatoare a acestei rase.

Istoria tragica se repeta si in Al Doilea Razboi Mondial. Caii de rasa sunt crescuti la hergheliile Cislau si Balc, dar celebrul hipodrom Baneasa a fost demolat.

Imagini cu minunatii cai campioni de Derby Roman: https://herghelie.ro/castigatorii-derby-roman/

Descrierea calului Pursange Englez

Pursangele Englez este caracterizat prin curaj si determinare, energie si bunavointa, dar poate avea si un temperament coleric.

Este o rasa amelioratoare la noi in tara, fiind utilizat pentru rasele Furiosa North Star, Gidran, Sport and Nonius.

Dimensiuni:

  • talia 166-168 cm
  • perimetrul toracic 188 cm,
  • perimetrul fluierului 20-20,5 cm.

Format corporal inalt, aerodinamic. Are capul mic dar frumos, narile largi si ochii mari si expresivi. Gatul este lung si foarte mobil, urechile sunt mari si coama saracacioasa. Picioarele sale sunt lungi, cu articulatii foarte mobile. Abdomenul calului  de curse este tras.

Caii pot fi in orice culoare, dar fara pete, adesea fiind gasiti in maro inchis si rosiatic.

Acestia sunt cai destinati curselor, dar si pentru dresaj sau sarituri peste obstacole.

Cai de curse
Cai de curse – Pixabay

De-a lungul timpului s-au diferentiat trei tipuri morfologice:

  • Sprints sau flyer – specializati in distantele scurte cu o viteza foarte mare. Sunt caii inalti si rapizi, dar cu o rezistenta moderata.
  • Steyer – sunt caii mai linistiti, sunt pregatiti pentru alergarile de fond si sunt cei folositi la ameliorarea altor rase
  • Intermediar – au spinarea scurta si crupa oblica, caracteristici ce ii avantajeaza la sarituri si la cursele de semifond. Imbina caracteristicile tipurilor mentionate anterior

Aceasta rasa de cai este supusa la probe diferentiate in functie de varsta pentru a putea fi selectati ca reproducatori in hergheliile de stat din Romania. Cei de 2-3 ani trec proba de galop pe distante de 800-1600 m. Cei peste 3 ani participa la probe pe o distanta de 2400 m. Selectia finala se face la varsta de 5 ani.

Rasa Pursange Englez este perpetuata la Herghelia Cislau din judetul Buzau.

Alexandru Marghiloman si mostenirea hipica, de la ZORI DE…

Articol preluat integral de pe www.herghelie.ro Lordul Valah Alexandru Marghiloman a fost mai mult decat un iubitor de cai si un politician! A fost...
leonard.nica
10 min read

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *